Începând cu 2 ianuarie 2025, euro va fi utilizat ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind astfel dolarul SUA. Pe lângă beneficiile anunțate, trecerea implică și anumite riscuri.
Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că decizia este dictată de intensificarea relațiilor economice și comerciale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (UE), transmite mold-street.com.
O schimbare ce reflectă realitatea economică actuală
„Euro a devenit principalul instrument de schimb în comerțul extern și în relațiile financiare internaționale ale țării noastre, reflectând realitatea economică actuală”, susține BNM.
Potrivit instituției, această schimbare contribuie la alinierea metodologică a Moldovei cu practicile UE, facilitând o mai bună integrare în spațiul financiar european.
Totodată va facilita comparabilitatea datelor economice, va crește încrederea investitorilor străini și va aduce stabilitate în cursul valutar EUR/MDL, ceea ce va reduce riscul fluctuațiilor valutare pentru cei care au credite, depozite sau încasări în euro, mai afirmă BNM.
De notat că anterior și economiștii de la German Economic Team au recomandat înlocuirea dolarului cu euro, ca monedă de referință la operațiunile comerciale și calcularea cursului oficial al leului moldovenesc.
„În trecut, utilizarea dolarului american ca monedă de referință era naturală, având în vedere legăturile comerciale puternice ale Moldovei cu țările CSI. Cu toate acestea, între timp, situația s-a schimbat: UE este de departe principalul partener comercial al Moldovei și principala sursă de remitențe și investiții străine directe”, potrivit German Economic Team.
Economii de 11,7 milioane dolari pe an
Conform estimărilor de la începutul acestui an făcute de German Economic Team, schimbarea va duce la economii pentru economia reală a Moldovei de 11,7 milioane dolari pe an, adică peste 210 milioane lei.
„Această sumă este probabil să crească odată cu integrarea în continuare a Republicii Moldova în UE. În plus: o astfel de schimbare ar putea fi implementată pe termen scurt”, afirmă economiștii.
Aspecte negative: cursul euro este mai volatil decât al dolarului
Pe de altă parte, economiștii germani constată că există și alte implicații, mai puțin pozitive, la alegerea euro ca monedă de referință.
Una dintre acestea este volatilitatea mult mai mare a cursului euro, comparativ cu cel al dolarului pe piața moldovenească.
La fel, se constată că marja de conversie a cursului de schimb pentru MDL/USD este mai mică decât pentru MDL/EUR, respectiv costurile de tranzacție pentru schimbul de bani sunt mai mari pentru euro decât pentru dolarul american.
De notat că, de mai mulți ani, se vorbește despre faptul că euro va lua locul dolarului la calcularea cursului oficial, inclusiv la Banca Națională s-a discutat despre această intenție.
În 2017 a existat chiar și un proiect în acest sens, dar BNM a renunțat, ca urmare a faptului că unele estimări arătau că acest pas ar putea lovi dur unele sectoare ale economiei naționale și ar putea favoriza o apreciere și mai mare a leului față de dolar.
Menționăm că datele BNM arată că deși este în creștere, cota euro în structura rezervelor valutare la finele anului 2023 era de doar 30,9% (în 2022 – 26,6%), pe când cota dolarului este de două ori mai mare – 65,9%, restul de 3,2% revenind lirei sterline, yuan renminbi chinezesc și altor valute.
Abonează-te la canalul nostru pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/reporter_news_md
GIPHY App Key not set. Please check settings